Rady pro autory

Detexify - pomocník pro vyhledávání matematických symbolů

Nemůžete si vzpomenout jak v TeXu zapsat integrál, ekvivalenci, implikaci.....? Už nemusíte hledat v knížkách. Stačí nakreslit hledaný symbol do přichystaného políčka a aplikace Detexify vám nabídne TeX zápis.

kategorie clanku:

Multimédia v PDF - balíček Movie15 nahrazen Media9

The media9 LaTeX Package

This package provides an interface to embed interactive Flash (SWF) and 3D objects (Adobe U3D & PRC) as well as video and sound files or streams in the popular MP4, FLV, MP3 formats into PDF documents with Acrobat-9/X compatibility. Playback of multimedia files uses the built-in Flash Player of Adobe Reader and does, therefore, not depend on external plug-ins. Flash Player supports the efficient H.264 codec for video compression.

kategorie clanku:

Adobe Reader Multimédia

Obrazovkové verze výukových modulů mohou obsahovat vložené animace a videa. Pro spouštění vložených animací potřebujete následující:

kategorie clanku:

Úprava rejstříku a záložek

Pár poznámek, které na semináři nezazněly:

1) Správná čeština v záložkách zároveň zaručuje, že budou správně česky    i informace v pdf (autor, název atd., prohlíží se to v Acrobatu ve vlastnostech  dokumentu, zadává se to v TeXovském zdrojáku v příkazu \hypersetup)

kategorie clanku:

Průvodce tvorbou dokumentů

V září 2011 vyšla za podpory CSTUGu kniha Průvodce tvorbou dokumentů, která zábavnou, ale odbornou formou seznamuje čtenáře se základními pravidly typografie a tvorby dokumentů. Kromě teorie se zabývá i konkrétními postupy v programech Microsoft Word, Adobe InDesign a XeLaTeX.

Recenzi knihy si můžete přečíst na http://www.linuxexpres.cz/knihy/pruvodce-tvorbou-dokumentu

kategorie clanku:

3D grafika, Acroflex, Acrotex

V příloze najdete prezentace  P. Šarmanové a R. Plcha  z  konference Texperience 2011. V prezentaci jsou ilustrovány možnosti PDF dokumentů - vložená interaktivní 3D grafika, interaktivní okna na vykreslování 2D grafiky (Acroflex) a interaktivní testy s okamžitým vyhodnocením, párovací hry  a hry Riskuj (Acrotex, DPS, Jeopardy).

kategorie clanku:

Tvorba interaktivních testů - Acrotex

V příloze naleznete soubor prirucka_acrotex.pdf.  Jedná se o příručku k tvorbě interaktivních testů. Seznámíte se zde se základními  typy testů a otázek, s vyhodnocením testu, s tvorbou otázek s podotázkami atd.  Každá ukázka je doplněna zdrojovým kódem a podrobnými komentáři. Samotná příručka je interaktivní, tzn. že máte možnost si ihned vyzkoušet ukázkové testy.

kategorie clanku:

Umíte správně citovat? Vyzkoušejte portál citace.com.

Víte jak se správně cituje kniha, část knihy, článek, akademická práce, legislativní dokument, e-kniha, e-článek nebo webová stránka?

Vše najdete na portálu  Citace.com, který je  věnován citacím a citování. Zaměřuje se na citování dokumentů dle normy ČSN ISO 690 a ČSN ISO 690-2. Součástí jsou nejen články, odkazy a diskuze, ale zejména jedinečný generátor citací.

Generátor najdete na  http://www.citace.com/generator

kategorie clanku:

Prezentace ze semináře k MI21 - tvorba 3D grafiky v příkazovém prostředí Asymptote

Projekt MI21 dospěl do fáze, kdy má většina autorů  své moduly ve  verzi pro tisk hotové a začíná pracovat na  obrazovkové verzi svých modulů. Kromě interaktivních prvků (flash, acrotex), budou mnozí tvůrci modulů chtít po obrazovkové verzi, aby obsahovala:

kategorie clanku:

Nové logo a propagační leporelo

Vytvořili jsme propagační leporelo projektu. Leporelo je možno rozdávat na dni otevřených dveří nebo na jiných propagačních akcích školy. Leporelo si můžete vyzvednout u P. Šarmanové na K210.

kategorie clanku:

Stránky